Munkavédelem építkezéseken

Nyilvánvaló, hogy a munkavédelem minden vállalat számára a szükséges rossz, a felesleges, az időt- és energiát felemésztő, értéket nem teremtő, jogszabályokkal és kötelezettségekkel tarkított, bírságokkal fenyegető mostoha terület. Nem csak hogy nem szeretik, de számtalan esetben hallani se nagyon akarnak róla. Kiválasztanak egy külső partnert, aki elviszi a feladatok megoldásának felelősségét és azt gondolják, jobb esetben úgyse hallanak a témáról többet.

Akkor nincs is gond, ha ez így van. Akkor azonban van, ha bármilyen ellenőrzés során hiányosság vagy mulasztás kerül elő, ne adja az ég, estleg valamilyen nem várt esemény vagy baleset történik. Nyilván, ha az esemény okozta kár, vagy emberi sérülés nem nagy, akkor is fejtörést és gondot okoz a vezetés számára, abban az esetben azonban, ha az anyagi kár jelentős, vagy esetleg emberéletet követel a baleset, hatalmas, akár a működés folytatását is veszélyeztető következményekkel is járhat. Ebben az esetben még inkább utálni kezdik a munkavédelem területét, pedig csak valódi értéket képviselő és védelmet nyújtó rendszert kellett volna tervezni és kialakítani.

Egy építkezés pedig minden esetben speciális szakértelmet és odafigyelést igényel. Nem hasonlítható össze egy irodai munkával nyilván, hiszen számos veszélyes anyaggal, veszélyes környezetben és veszélyes módon dolgoznak a munkavállalók. Kiemelten fontos azt gondolom egy ilyen profil mellett egy olyan külső partner felkutatása, aki valóban személye szabott és komoly védelmet nyújtó munkavédelmet segít kialakítani számunkra, úgy, hogy ne csak a jogszabályok tengerében állja meg a helyét, hanem minél inkább védjen bármilyen baleset kialakulásától, illetve annak következményeitől. Megéri már a kezdetek kezdetén gondoskodni erről, mert egy építési terület és annak munkálatai valóban olyan nem várt eseményeket tartogathatnak, amelyek következményei beláthatatlan károkat okozhatnak a vállalat életében. Nem beszélve arról, hogy könnyebb és sokkal élvezetesebb egy ilyen kis csapattal a munka, nem csak a munkavállalókat, de a vállalat vezetését tekintve egyaránt.