Hogyan válasszak jól a munkaerő piacon?

Egy ügyvezető nem érthet mindenhez, ez teljesen egyértelmű. A kisebb cégek vezetői persze meg kell, hogy próbálják ezt, mert nem mindenkinek van lehetősége külső szakértő igénybevételére. A nagyvállalatok ügyvezetői pedig egytől egyig olyan szakembereket alkalmaznak, akik külön arra a bizonyos feladatköre szakosodtak, ami speciális szakterületnek számít. Ilyen lehet például a munkaügy is. Számtalan jogszabállyal, határidős feladatokkal, bejelentési kötelezettségekkel és természetesen a kiválasztással.

Mondhatjuk talán, hogy az egyik legnagyobb és legjelentőségteljesebb feladat a megfelelő munkavállaló kiválasztása a megfelelő pozícióra. Mindannyian jól tudjuk, hogy nem elegendő pusztán az iskolai végzettség és egy jó önéletrajz alapján választani. A személyes interjúk során számos feladattal szembesítik a jelentkezőket. Ezeken keresztül felmérik természetesen a szakmai felkészültséget, a speciális tudásanyagban való jártasságot, de számos olyan tényezőt is, ami nem kötődik szorosan az iskolapadhoz. Ezek olyan személyiségbeli jegyek, mint például a hirtelen és váratlan eseményekre való reagálás technikája, a stressztűrő képesség, a változásokra való reagálás formája és képessége vagy maga az általában alkalmazott kommunikáció formája. Honnan tudjuk azonban, hogy egyes feladatkörökre milyen típusú emberek bizonyulnak a legjobb választásnak? Nagymértékben tudunk segítséget nyújtani ehhez az assessment center segítségével.

Ez a munkaerő kiválasztást segítő eszköz felbecsülhetetlen segítséget nyújt abban, hogy felmérhessük bizonyos szituációs feladatokban, egyénileg illetve csoportosan egyaránt, hogy a jelentkező vagy épp a mi jelöltünk rendelkezik-e a megfelelő kompetenciákkal és rátermettséggel. Számtalan esetben ajánlott ennek alkalmazása, hiszen tudjuk, hogy nem elegendő szakmailag tökéletes embert választani egy pozícióra. A valódi sikert akkor tudjuk elérni, ha szakmailag és emberileg is alkalmas a jelölt a pozíció betöltésére. Ezt pedig nagyon jól kialakított és hatékony feladatokon keresztül ma már tökéletesen tudjuk mérni és értékelni. Ilyenformán pedig akár legyen szó nagy tömegből való választásról, akár legyen szó több konkrét jelölt közüli választásról, hatalmas segítséget nyújthat számunkra, hogy a lehető legjobb embert helyezzük el a lehetőségek közül az egyes pozíciókra.